Nederlands

Driepuntsbelichting

Picture
De driepuntsbelichting kom je overal op foto’s en televisie weer tegen. Door de toepassing van drie verschillende lichtbronnen krijg je een beter diepte zicht en dus een mooier plaatje.
De driepuntsbelichting kan ook uw foto’s en/of film er al een stuk professioneler uit laten zien. In dit artikel zal ik u kort uitleggen hoe de driepuntsbelichting werkt.

Zoals de naam het al zegt maakt de driepuntsbelichting gebruik van drie lampen. Elke lamp heeft zijn eigen naam en functie. Als eerste hebben we de zogenaamde key light. De key light is de meest intense lichtbron en dient als hoofdlicht. Hij wordt daarom ook wel hoofdlicht genoemd. De key light geeft hard licht en is grotendeels bepalend voor hoe het gehele plaatje eruit ziet. De key light wordt in een hoek van ongeveer 30° tot 45° graden ten opzichte van de camera geplaatst.    

Als tweede hebben we de fill light. De fill light wordt gebruikt om de donkere gedeeltes, die de key light creeën, op te vullen. Daarom wordt de fill light ook wel invul licht genoemd. Om het licht van de fill light zachter te maken wordt er een diffuus filter voor de lamp bevestigt. De fill light wordt aan de tegenovergestelde zijde van de camera gezet. Zodat je aan de ene kant je key light hebt en aan de andere kant van de camera je fill light.

Als laatste hebben we dan nog de back light. De back light wordt altijd zo geplaatst dat hij de achterkant van het onderwerp belicht. U zult misschien wel denken wat raar waarom zou je de achterkant van je onderwerp willen belichten als je de voorkant fotografeert of filmt. Als je op de juiste manier de achterkant van je onderwerp belicht dan ontstaat er aan de voorkant een licht randje om het onderwerp waardoor deze los komt van de achtergrond.


U kunt deze simpele maar zeer effectieve manier van belichten makkelijk zelf opstellen. Met deze simpele opstelling met slechts maar drie lampen creëert u mooier ogende foto's en films.

Ilona de Lange